Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

Διεύθυνση: Λεωφόρος Πεντέλης 62, Βριλήσσια
Τηλέφωνο: 210-6135611,210-8105052
Email :Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: https://www.facebook.com/vrilisiasolidarity

Site: https://okpa-vrilissia.gr/

Instagram: Βριλήσσια-ΟΚΠΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΒΟΥΛΑ ΑΡΣΕΝΗ-ΛΑΜΠΡΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΜΑΛΑΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Mέλη Δ.Σ : ΡΑΠΤΗ ΣΟΦΙΑ, ΣΑΡΔΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΚΩΣΤΟΒΑΣΙΛΗ ΕΛΙΝΑ, ΖΙΩΓΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΧΑΡΙΤΟΥ ΑΡΕΤΗ, ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΔΕΣ, ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ,

Των υπηρεσιών του Νομικού Προσώπου προΐσταται ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο οποίος εποπτεύει και ελέγχει τις υπηρεσίες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται με αποδοτικό τρόπο η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των περιοδικών στόχων και προγραμμάτων. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Προέδρου, αυτός αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Διάρθρωση Υπηρεσιών

1) ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Προϊσταμένη: Άννα Αναστασιάδου.
Τηλ.: 210-8105052
Ώρες λειτουργίας: 07.00-17.00
Ώρες λειτουργίας ιατρείων: Πρωί –απόγευμα έως τις 21.00.

To τμήμα είναι αρμόδιο για την αποτελεσματική εφαρμογή Γενικών Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας για όλους τους κατοίκους του Δήμου καθώς και ειδικών Προγραμμάτων για Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες.

Συγχρόνως είναι αρμόδιο για την αποτελεσματική λειτουργία του Κοινωνικού Πολυϊατρείου και Φαρμακείου που λειτουργεί στα πλαίσια αυτού καθώς και για την εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και προαγωγής υγείας, (έναρξη λειτουργίας ΚΙΦ 2016).

Μεριμνά σε συνεργασία με τον τομέα Περιβάλλοντος του Δήμου για την ανακύκλωση διαφόρων ειδών (οικιακών συσκευών, πωμάτων, μπαταριών, λαμπτήρων, ειδών ιματισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, περιβαλλοντικής συνείδησης, προώθησης της κοινωνικής οικονομίας, της οικολογικής κοινωνικής φροντίδας και εκπαίδευσης μέσω καινοτόμων δράσεων (ανταλλακτική οικονομία, ενίσχυση τοπικής αγοράς) με ανταποδοτικό κίνητρο.
Συνεπικουρεί το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου σε κάθε δράση του.

Οι αρμοδιότητες των επί μέρους οργανικών μονάδων του είναι οι εξής:

• ΚΔΑΠ ΑμεΑ "ΚΡΙΚΟΣ" Με δυνατότητα από το 2016 μεταφορικού μέσου (Αθανασίου Διάκου 4) Υπ. Κοινωνική Λειτουργός κα Ελ.Φιλίππου. Λειτουργεί σε δύο βάρδιες από τις 13.30-21.00 καθημερινά πλην Σαββατοκύριακου. Παρέχει δημιουργική απασχόληση στα μέλη διαφόρων διαγνώσεων.

ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (ΣΥΔ) από το 2019 : Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και με απόφαση ΔΣ. Θα εξυπηρετεί μόνιμα 4 άτομα, εντός του κοινωνικού ιστού της πόλης με την επίβλεψη του ΟΚΠΑΔΒ.( Σε διαδικασία εύρεσης στέγης)

ΣΧΟΛΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ για άτομα με αναπηρίες /άνοια κτλ (από το 2018)

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (αναβαθμίστηκε με την πρόσληψη 6 ατόμων μέσω ΟΑΕΔ του προγράμματος plus 55)

Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας
Προϊστάμενος: Κος Μποζάς Ηλίας

Δημοτικά & Κοινωνικά Ιατρεία- Κοινωνικό Φαρμακείο (από το 2016) Τηλ.: 210-8045564

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ- ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ:

Παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στην προληπτική ιατρική και την προαγωγή υγείας.

Μεριμνά για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών διαφόρων ειδικοτήτων.

Συνεργάζεται με το Γ.Ν Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ μέσω του οποίου διεξάγονται μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, και πραγματοποιείται εσωτερική συνταγογραφηση.

Υλοποιεί προγράμματα συμβουλευτικής υγείας και εν γένει φροντίδας υγείας είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τις υπόλοιπες οργανικές μονάδες του τμήματος.
Παρέχει υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οδηγίες για την διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και για φαρμακευτική αγωγή.

Συνεργάζεται με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, τους Γιατρούς της Καρδιάς, του ς Γιατρούς χωρίς Σύνορα, και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Κοινωνικών και Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων της Αττικής.

Παρέχει υπηρεσίες φυσικοθεραπείας με στόχο την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της κίνησης και λειτουργικότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

Παρέχει δωρεάν φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία μητρώου αιμοδοτών.

Οργανώνει, υλοποιεί και συμμετέχει σε προγράμματα επιμόρφωσης, ερευνητικά, αγωγής και προαγωγής υγείας, πρόληψης, αξιολόγησης, αποκατάστασης για νοσήματα και τραυματικές/παθολογικές καταστάσεις (π.χ. προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, ιατρείο μνήμης κ.ά.).

Προωθεί τη συνεργασία και ένταξη της υπηρεσίας σε αντίστοιχα προγράμματα και δραστηριότητες που υλοποιούνται από επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς, επαγγελματικούς φορείς, δομές παροχής Υγείας, ή φορείς της Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης με αποδέκτες το προσωπικό του Οργανισμού, άλλους επιστήμονες και τους χρήστες των υπηρεσιών του Οργανισμού.

Μεριμνά για την εκπαίδευση σπουδαστών και φοιτητών σχετικών επιστημών που διενεργούν την πρακτική τους άσκηση ή των ανέργων που προσλαμβάνονται για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Ιατρικές Ειδικότητες:

-Παθολόγος
-Παιδίατρος
-Γυναικολόγος
-Ορθοπεδικός
-Οδοντίατρος
-Ογκολόγος
-Καρδιολόγος
-ΩΡΛ
-Οφθαλμίατρος
-Ψυχίατρος
-Νευρολόγος
-Ψυχολόγοι
-Φυσικοθεραπευτής
-Ιατρείο Πόνου
-Ιατρείο Μνήμης
–Σχολή Θηλασμού
- Διαβητολογικό Ιατρείο-Διατροφολογία
-Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης (από το 2018)
-Ψυχολογική Διάγνωση και Υποστήριξη ανηλίκων και ενηλίκων (από το 2014)
-Συμβουλευτική Ζεύγους & Οικογένειας (από το 2017)
• Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών (από το 2017)
• Λογοθεραπεία για ανήλικα και ενήλικες (από το 2017)
• Διατροφολογία (από το 2018)
• Κοινωνικές Δεξιότητες για παιδιά δημοτικού (από το 2018)
• Α.Μ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ (έναρξη 2017)
• Συμβουλευτική κακοποιημένων γυναικών και ανηλίκων (από το 2017)
• Ιματιοθήκη-Υποδηματοθήκη-Κοινωνικό Ανταλλακτήριο (από το 2015)
• Τράπεζα Χρόνου vrilissiatime4u.gr (από το 2016)
• Υπηρεσία Γνήσιου Υπογραφής κατ΄οίκον (από το 2016)
• Συμβουλευτική και διαμεσολάβηση κόκκινων δανείων και υπερχρεωμένων νοικοκυριών (από το 2017)
• Νομική και Λογιστική συμβουλευτική υποστήριξη για ευπαθείς ομάδες (από το 2016)
• Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης-Κοινωνικό Τιμολόγιο-Επιδόματα Αναπηρίας (από το 2017)
• Έκδοση βιβλιαρίων Ανασφαλίστων
• Κέντρα Κοινότητας (Υποδοχή-Ενημέρωση-Υποστήριξη –Διασύνδεση) από το 2017
• Κοινωνικό Παντοπωλείο πλήρη αναβάθμιση και υποστήριξη μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ Αντιμετώπιση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, βασικές δομές παροχής αγαθών μέσω ΜΚΟ «ΦΑΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ»
• Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστική & Βασικής Υλικής Συνδρομής (από το 2016) απευθύνεται σε απόρους
• ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ (από το 2015)
• Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής (από το 2017)

2) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διευθύντρια: Κατερίνα Μπλέτσα
Τηλ.: 210-8105052

Η Διεύθυνση Υπηρεσιών είναι αρμόδια για τον συντονισμό εφαρμογής των πολιτικών, συστημάτων και διαδικασιών που αποσκοπούν στην ορθολογική διοίκηση, στην αποτελεσματική οικονομική λειτουργία καθώς και τη λειτουργία όλων των τμημάτων του Νομικού Προσώπου. (Υποστήριξη Διοικητική, γραμματειακή, προγραμματισμός και οργάνωση ανθρώπινου δυναμικού, γραφείο Προσωπικού, γραφείο Προμηθειών, οικονομική διαχείριση).

Ειδικότερα:

• Προΐσταται, εποπτεύει και ελέγχει την αποτελεσματική λειτουργία όλων των Τμημάτων, Γραφείων και Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτή και υπό την διεύθυνση και τον έλεγχο αυτής ασκούνται όλες οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των υπηρεσιών, τμημάτων και γραφείων.

• Συντονίζει και παρέχει οδηγίες στα Τμήματα και Γραφεία για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς.

• Παρακολουθεί την ισχύουσα νομοθεσία και ενημερώνει τις υπηρεσίες του Ν.Π για την εφαρμογή.

• Ασκεί γενική εποπτεία στο προσωπικό και εισηγείται στον Πρόεδρο θεμάτων που αφορούν την εν γένει κατάστασή του.

• Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την αντιμετώπιση προβλημάτων του Ν.Π.
Φροντίζει για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, του κανονισμού λειτουργίας του Ν.Π, των εγκυκλίων και οδηγιών και την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ και του Προέδρου.
Συγκεντρώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα το προσωπικό του Ν.Π για συζήτηση και ενημέρωση και γενικότερα σε θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες και για προγραμματισμό νέων δραστηριοτήτων.

Γρ. Προσωπικού: Ηλίας Μποζάς (τηλ.210-6135611)
Γρ. Δ.Σ-Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Υλοποίηση προγραμμάτων «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» (ΚΔΑΠ/ΜΕΑ/ΕΕΤΑΑ): Ζωή Μερτζάνη (Γρ. Νομικών Προσώπων)

Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί
Ως το 2017 λειτουργούσαν 3 Παιδικοί Σταθμοί. Από το 2018 λειτουργούν ένας Παιδικός Σταθμός ακόμα επί της οδού Διός και 3 Τμήματα Βρεφικά

Σκοπός τους
Φροντίζουν για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, την σωστή ψυχοσωματική υγεία και ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών, με εξατομίκευση του ημερήσιου προγράμματος ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες τους, κύκλους παιδαγωγικών δραστηριοτήτων, παιδαγωγικά εργαστήρια και άλλες παιδαγωγικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Απασχολούν τα παιδιά σύμφωνα με τους παιδαγωγικούς καθορισμένους στόχους.
Προσφέρουν αγωγή, ψυχαγωγία, περιποίηση, φροντίδα και φαγητό στα παιδιά του Σταθμού σύμφωνα με τις αρχές της βρεφοκομικής και τις οδηγίες του παιδιάτρου και του διατροφολόγου.

Το αντικείμενο του Τμήματος πραγματοποιείται από τις βασικές ειδικότητες του Νηπιαγωγού, του Βρεφονηπιοκόμου, του Βοηθού Νηπιαγωγού – Βρεφονηπιοκόμου, του Μαγείρου, του Βοηθού Μαγείρου, του Προσωπικού Καθαριότητας – Βοηθητικών Εργασιών κ.α.

Όλες οι ειδικότητες λειτουργούν στο πλαίσιο του Τμήματος και συνεργάζονται με το υπόλοιπο προσωπικό των άλλων Τμημάτων με στόχο την καλύτερη αγωγή και εξυπηρέτηση των παιδιών και Βρεφών.
Ώρες λειτουργίας: 07.30-14.00 και 16.00 (ολοήμερο)

- Α΄ Βρεφονηπιακός Σταθμός, οδός Εθνικής Αντιστάσεως 113.
Τμηματάρχης κα Κατερίνα Κοτρωνοπούλου.
Τηλ επικοινωνίας: 210 8103485 (Διαθέτει 4 Τμήματα Παιδικά και 2 Βρεφικά τα οποία λειτούργησαν το 2018)..
- Γ΄ Παιδικός Σταθμός, οδός Προποντίδος 4
Τμηματάρχης κα Βίκυ Μπάρμπα.
Τηλ. επικοινωνίας: 210 6014745 (Διαθέτει 3 Τμήματα Παιδικά)

- Δ΄ Βιοκλιματικός Βρεφονηπιακός Σταθμός , λειτουργία από το 2018, οδός Διός 45
Τμηματάρχης κα Κατερίνα Γκόσιου

Τηλ. επικοινωνίας: 210 6130739 (Διαθέτει 3 Τμήματα Παιδικά)
- Β΄Βρεφικός Σταθμός (παράρτημα του Δ΄) Τηλ επικοινωνίας: 210 6135560 (Διαθέτει 1 Βρεφικό Τμήμα, λειτούργησε το 2018)

Όλοι οι Σταθμοί διαθέτουν κουζίνα και επαρκές προσωπικό των ειδικοτήτων που προβλέπεται.

Το 2018 προσλήφθηκαν 22 εργαζόμενοι ΙΔΟΧ οι οποίοι κάλυψαν τις ανάγκες που υπήρχαν στους παιδικούς σταθμούς σε όλες τις ειδικότητες.

Η Δομή υποστηρίζεται από Παιδίατρο, σχολικό Ψυχολόγο, Γυμναστή, θεατρολόγο και Διατροφολόγο.

3) ΤΜΗΜΑ ΛΕΣΧΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (ΚΑΠΗ )

Προϊσταμένη: Εύη Μαλτέζου.

Τηλ.: 210-8043732

Ώρες λειτουργίας: 07.30-15.00 (αναχώρηση μελών 13.30)

Το Τμήμα Λεσχών Φιλίας (ΚΑΠΗ) είναι αρμόδιο για την αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του Δήμου καθώς και για την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων φροντίδας ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Παρέχει πληροφόρηση στους πολίτες για το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου, μεριμνά για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην προσπάθεια:
α) Για την παραμονή των ατόμων της τρίτης ηλικίας στο οικείο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, την πρόληψη και αντιμετώπιση βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων, την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης,
β) Για την ενημέρωση και υποστήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης.

Οργανώνονται και υλοποιούνται προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για τα μέλη και τους επωφελούμενους του ΚΑΠΗ εντός και εκτός του χώρου και των ορίων του Δήμου (συνεστιάσεις, θέατρα, εκδρομές και περίπατοι απογευματινοί ή πρωινοί, κτλ.).
Μεριμνά για την εκπαίδευση σπουδαστών και φοιτητών σχετικών επιστημών που διενεργούν την πρακτική τους άσκηση ή των ανέργων που προσλαμβάνονται για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.

Υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους χρήστες των υπηρεσιών των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).

Παρέχει στα μέλη της Λέσχης υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας και συνταγογράφηση φαρμάκων από τον υπεύθυνο ιατρό (που εργάζεται ή συνεργάζεται με τη νοσηλεύτρια) και ο οποίος μεριμνά για την τήρηση μητρώου ασθενή καθώς και την τήρηση ιατροφαρμακευτικού υλικού. Προς το σκοπό αυτό συνεργάζεται με τη νοσηλεύτρια.
Από το 2017 ο ιατρός είναι παθολόγος-ειδικός στη γηριατρική.
Παρέχονται υπηρεσίες φυσιοθεραπείας.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ :

• Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης (από το 2017)

• Εμπλουτισμός εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων (από το 2015)

• Δυνατότητα καθημερινής μεταφοράς εντός της πόλης μέσω της Δημοτικής Συγκοινωνίας

• Κολύμβηση (2018)

• Αναπαλαίωση εικόνων-αγιογραφία (2018)

• Φωτογραφία (2018)

• 4ημερες Εκδρομές εντός της Ελλάδας (από το 2015)

• 3ημερες, 2ημερες, μονοήμεροι περίπατοι

• Ομάδα θεατρική

• Ομάδα Χορού ΛΑΤΙΝ (από το 2017)

• Ομάδα χορού Ελληνικών χορών

• Ομάδα Χορωδίας

• Γυμναστική και ανανεωμένα προγράμματα (από το 2016)

• Ιατρική παροχή και συνταγογράφηση από ειδικό ιατρό στη γηριατρική (από το 2016)

• Φυσικοθεραπεία, αναβάθμιση του φυσικοθεραπευτηρίου με σύγχρονα μηχανήματα (από το 2018)

• Εκμάθηση Η/Υ (από το 2018)

Αίτηση Εγγραφής στο Κ.Α.Π.Η

Επικοινωνία

Δημ. Βερνάρδου 23

Βριλήσσια 152 35

e: info@vrilissia.gr

t: +30 213 20 50 500 & 560